Pentru elevii de clasa a VI-a -Federatia Rusă

    Federația Rusă se întinde de-a lungul a celei mai mari părți nordice a supercontinentului Eurasiatic, are o suprafață de 17.075.200kmp( locul I pe Glob) și se întinzânde pe șapte fuse orare.
                                                                    Poziția pe Glob    

Vecinii:
Norvegia , Finlanda; Marea Baltică, Estonia, Letonia, Belarus, Marea Negară, Georgia,  Azerbaidjan, Marea Caspică, Kazahstan, China, MongoliaCoreea de Nord.
Litoralul foarte întins permite accesul Rusiei la toate mările lumii și legături cu toate națiunile maritime și la toate strâmtorile:
Enclava este constituită de Regiunea Kaliningrad și are frontiere cu:

Harta Federației Ruse

Relieful
Cea mai mare parte a țării este formată din câmpii vaste, atât în partea europeană cât și în cea asiatică, aceasta din urmă fiind cunoscută cu numele generic de Siberia. Aceste câmpii sunt în mod predominant stepe în sud, iar în nord sunt câmpii acoperite cu păduri, cu tundră pe coasta nordică. Permafrostul (zone din Siberia și Orientul Îndepărtat) ocupă mai mult de jumătate din teritoriul Rusiei. Lanțurile muntoase sunt întâlnite de-a lungul frontierelor de sud, așa cum sunt Munții Caucaz (cu Muntele Elbrus, 5.633m, cel mai înalt vârf din Rusia și Europa), Munții Altai, Munții Verhoiansk și vulcanii din Peninsula Kamceatka. În zona centrală se află Munții Ural, un lanț muntos care se întinde de la nord la sud și care împarte în mod convențional Eurasia în două continente, cel european și asiatic.

Harta Munților Ural

Rusia are un litoral foarte extins, de peste 37.000 km de-a lungul Oceanului Arctic și a celui Pacific, ca și de-a lungul unor mări închise sau seminînchise, precum Marea Baltică, Marea Neagră sau Marea Caspică. Cele mai importante insule rusești sunt Novaia Zemlia și Teritoriul Franz Jozef, Insulele Novosibirsk, Insula Wrangel, Insulele Kurile și Sahalin

                                                      Vulcanul Avachinschi din Kamceatka

Clima
Deși în acest teritoriu se află o bună parte a zonelor artice și subarctice, aici este mai puțină populație, activitate economică și varietate fizică decât în alte țări. Marile întinderi de mai la sudul acestor regiuni cuprind o mare varietate de priveliști și climate. Cea mai mare parte a pământurilor rusești din această zonă are climat continental și arctic. Rusia este cea mai rece țară din lume. Temperatura medie anuală este de −5,5°C. Pentru comparație, temperatura medie anuală din Islanda este de 1,2°C (34°F), iar cea corspunzătoare din Suedia este de 4°C, deși mai trebuie spus că marea varietate a climatelor din Rusia face aceste comparații mai puțin edificatoare.

Hidrografia
În Rusia se află câteva dintre cele mai mari râuri, ca lungime și/sau ca debit din lume.
Volga este un fluviu aflat in totalitate pe suprafata Rusiei, situat in Nord-Vestul Moscovei. Este cel mai lung fluviu din Europa, izvorăște din Podișul Valdai, cu un curs de 3.690 km, fiind inima celui mai mare complex hidrografic al continentului. Volga este al 19 lea fluviu din lume ca lungime, vărsându-se în Marea Caspică, 88 km mai jos de orasul Astrakhan.La vărsare formează o uriașă deltă. Cursul său străbate cea mai bine populată și mai dezvoltată regiune a Rusiei. Pe cursul său s-au construit nouă mari hidrocentrale.

Fluviul Volga

Obi sau Ob, fluviul cu cel mai lung estuar: 800 km lungime, 30-90 km lățime și 10-12 m adâncime, este situat in vestul Siberiei, Federația Rusă. Fluviul izvorăște din Munții Altai, prin izvoarele Biia și Katun, și curge pe direcția aproximativă S-N, prin întinsa câmpie a Siberiei de Vest, vărsându-se ca și Enisei în Marea Kara - Oceanul Înghețat, printr-un imens estuar. Fluviul are lungimea de 5.410 km.

                                                                 Fluviul Obi

                                                                    Fluviul Enisei               
                                                             Delta fluviului Lena                                  

Printre cele mai importante lacuri din Rusia se numără Lacul Baikal (lacul cel mai adânc, cu cel mai mare volum de apă dulce din lume), Lacul Ladoga și Lacul Onega.
                                                              Harta Lacului Baykal
                                                           Lacul Baykal -imagine Nasa
                                                                            L. Baykal
                                                                   Lacul Onega
Populația și orașele
În ciuda numărului ridicat de cetățeni( 145.537.200 locuitori) , Rusia are o densitate a populației foarte scăzută, datorată, mai înainte de orice, uriașelor dimensiuni ale țării. Densitatea populației este mai ridicată în zona europeană a țării, în zona Munților Ural. Partea de sud-est a Siberiei, pe țărmul Pacificului, (așa-numitul Orient Îndepărtat Rus), este slab populată, numărul locuitorilor crescând ușor către sud. Federația Rusă este căminul a peste 160 de grupuri etnice diferite și popoare indigene.

Conform statisticilor valabile în 2005, Rusia are 13 orașe cu peste 1 milion de locuitori, (lista începe de la cel mai mare la cel mai mic): Moscova, Sankt Petersburg, Novosibirsk, Ekaterinburg, Nijni Novgorod, Samara, Omsk, Kazan, Celiabinsk, Rostov pe Don, Ufa, Volgograd și Perm.

                                                                         Moscova

Catedrala St. Basil( Sfântu Vasile) din Moscova

Nijni Novgorod

Samara

Kazan

Omsk
Economia
La mai mult de două decenii de la prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991, Rusia încearcă, în continuare, să edifice o economie de piață funcțională și să atingă o creștere economică mai ridicată. Rusia a rămas profund dependentă de exporturile de materii prime, în mod special petrol, gaze naturale, metale și cherestea, care asigură 80% din totalul exporturilor, lăsând țara vulnerabilă la variația prețurilor pe piața mondială. În ultimii ani, a crescut foarte mult cererea internă de bunuri de larg consum, aproximativ cu 12% anual în 2000-2005, ceea ce demonstrează întărirea pieței interne.

Transsiberianul
Pentru mai multe amănunte accesați link-ul de mai jos: